De omgeving

Natuur

Wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers en rustzoekers zullen zich op hun plek voelen. De Veluwe heeft uitgestrekte bossen met prachtige heidevelden. Vanuit de woning lopend komt men op de Loenermark, het Imbos en de Zilvense Heide. Park de Hoge Veluwe is bereikbaar vanaf Hoenderloo en Otterlo. Zuidwaarts gaande komt men bij Veluwezoom, en in oostelijke richting treft men de IJssel en de Achterhoek met zijn zgn. coulisselandschap.

Op fietsafstand van het huis zijn het Leusveld en de Tondense Heide, zie: www.natuurmonumenten.nl. Er loopt een Klompenpad langs het huis. De Lange Afstandswandeling 2, en het Trekvogelpad gaan door Loenen. Ook de Streekpaden lopen in de nabijheid. Meer wandelroutes zijn te vinden op wandelnet.nl. De fietsroutes op Nederlandfietsland.nl zijn lange afstand routes; het Gastenhuis is in de buurt van de route die over de Veluwe voert.

Cultuur

De sfeervolle Hanzesteden Zutphen, Deventer, Doesburg maar ook een oud dorpje zoals Bronkhorst, zijn op korte afstand gelegen. Musea in de buurt zijn bijvoorbeeld het Kroller Moller in Otterlo, zie www.kmm.nl, of het Openluchtmuseum, zie: www.openluchtmuseum.nl, en het watermuseum in Arnhem. Andere bekende attracties zijn Burgers Zoo in Arnhem, Paleis het Loo en de Apenheul in Apeldoorn.

In Loenen staat museum de Middelste Molen, waar het langs stromende water van de spreng en beken vroeger extra inkomsten op de boerderij genereerde door het maken van papier uit lompen. Vanwege het schone water van de Veluwe en het hout uit het bos zijn papiermakerijen en wasserijen onderdeel van de geschiedenis van deze omgeving.

Mooie plekjes in de omgeving:

  • Theetuin De Hommel: koffiehommel.nl
  • Uitspanning De Vrolijke Frans in Oeken
  • De Levenstuinen van Groot Hontschoten in Teuge

Op loopafstand van het Gastenhuis is een supermarkt en een eetcafé. In Zutphen, Deventer, Apeldoorn en Arnhem zijn meer restaurants te vinden. Zwembaden zijn in Loenen en Eerbeek, en het meer van Busloo heeft diverse strandjes.

 


Slak en ovenrestanten gevonden in de moestuin!

In de vroege middeleeuwen stonden aan de randen van het Veluwebos kleine nederzettingen waar men ijzer vervaardigde. In hoge ovens werden de zogenoemde ‘klapperstenen’ verhit. De buitenste leemlaag van de stenen liet los, en het ijzer uit de steen bleef in de oven achter. Het zwartgekleurde afval; slak, stroomde de ovens uit (zie foto). In de straat is recent ook een grafheuvel uit de prehistorie gevonden.